Klangs utbud i musikinstitutet

Klang kallas den inriktning där det musikaliska innehållet i undervisningen utgår från den långa tradition som brukar kallas västerländsk musik. Den västerländska “klassiska” musikens uppbyggnad etablerades i början av 1600-talet genom att dur- och molltonaliteten blev den allmänt förekommande harmoniska strukturen.

I undervisningen används musik från de västerländska musikepokerna barock, klassicism, romantik och 1900-talets olika strömningar som utmynnade i tonartsfri och abstrakt estetik för att igen ha börjat ta fasta på tonalitetens uttrycksmöjligheter.

Den västerländska musiktraditionen är omfattande men undervisningen betonar sådana traditionella stilinriktningar som ger eleverna insikter i musikens konsekventa utveckling. Färdigheten att hantera ett instrument undervisas genom att ta fasta på instrumentets traditioner och karaktäristiska egenskaper och för instrumentet tonsatt musik.

Då den tekniska utvecklingen framkallade en organiserad musikindustri genom grammofonskivan och radion skapades snabbt nya estetiska stilar som i hög grad bygger på de västerländska traditionerna. Också dessa stilar (popmusik, underhållningsmusik, filmmusik etc.) används i undervisningen jämsides med de historiska epokerna.

En gemensam nämnare för undervisningen är att musiken produceras med instrument som är akustiska.

KLANG – den traditionella inriktningen UTBUDET

Piano
Pianot är ett instrument med många möjligheter. Du kan spela melodier, ackompanjera, spela både högt och lågt, rytmiskt eller lugnt och allt det här samtidigt och i de flesta musikstilar. På piano kan du spela ensam eller tillsammans med andra.

Ålder: 7 år och uppåt, även vuxna.
Plats: Sandels

Gitarr
På akustisk gitarr kan man lära sig att spela ackord, melodier och solostycken i olika musikstilar. Man lär sig också att ackompanjera sånger på varierande sätt. Repertoaren består av klassisk musik och bekanta pop- och rocklåtar som speltekniskt passar för akustisk gitarr. Man kan också spela tillsammans med andra gitarrister eller andra intrumentalister.

Ålder: 7 år och uppåt, även vuxna.
Plats: Sandels.

Violin och altviolin
Violinen är ett uttrycksfullt och vackert stråkinstrument. Du kan bl.a. spela stämningsfulla melodier, knäppa rytmer på strängarna eller spela breda ackord med stråken. Altviolinen är lite större än violinen och har en djup och mustig klang. Med violin och altviolin kan du spela ensam eller spela tillsammans med andra i en orkester eller kammarmusikgrupp.

Ålder: 7 år och uppåt, även vuxna.
Plats: Sandels.

Cello
Cellon har en varm, djup och behaglig klang. Du kan knäppa på strängarna eller spela melodier med stråken både högt och lågt eller en baslinje allra lägst. Med cellon kan du spela i en orkester eller i en kammarmusikgrupp
.
Ålder: 7 år och uppåt, även vuxna.
Plats: Sandels.

Kontrabas

Kontrabasen är det allra största stråkinstrumentet. Med kontrabasen kan du spela riktigt mörka och djupa toner. Kontrabasen spelar de viktiga bastonerna som bildar bottnen för hela orkesterns klang. Du kan även kompa ett jazzband på kontrabasen.

Ålder: 7 år och uppåt, även vuxna.
Plats: Sandels.
Blockflöjt
Det här är ett av världens äldsta instrument som kan spela musik från åtta århundraden, allt från svängig medeltida, renässans- och barockmusik till medryckande jazz och modern klassisk musik. Blockflöjten är lätt att ta till sig, bära med sig, samt jätterolig att spela i grupp.

Ålder: 7 år och uppåt, även vuxna.
Plats: Sandels.

 

Tvärflöjt
Tvärflöjten hör till de populäraste blåsinstrumenten. Den klassiska repertoaren för flöjten är enorm, bara din fantasi sätter gränser för vad som kan spelas med flöjten. På skolan har vi blåsorkestrar, kammarmusikgrupper och speciella flöjtgrupper. Du kan också spela tillsammans med en kompis som spelar piano eller gitarr. Kom och upptäck tvärflöjtens magiska värld!

Ålder: 7 år och uppåt, även vuxna.
Plats: Sandels.

Klarinett
Klarinetten är ett roligt och flexibelt träblåsinstrument. Med klarinetten kan man spela både snabbt och långsamt, svagt och starkt, mjukt och hårt. Den är lätt att bära med sig och det är inte särskilt svårt att få ljud ur den. Klarinetten passar för alla slag av musik. Du kan börja spela klarinett ungefär samtidigt som du börjar på första klassen i skolan.

Ålder: 7 år och uppåt, även vuxna.
Plats: Sandels.

Saxofon
Saxofonen är ett vackert guldfärgat blåsinstrument. Det finns saxofoner i olika storlekar och former. De minsta är raka rör, medan de flesta är snyggt böjda. Saxofonen har ett starkt ljud, men man kan också spela riktigt mjuk och stämningsfull musik med den. Det går bra att kombinera saxofon och klarinett eftersom man blåser i dem på samma sätt.

Ålder: 7 år och uppåt, även vuxna.
Plats: Sandels.

Trumpet
Trumpeten har en klar, stark och bländande ton. Du kan börja spela trumpet redan som 7-åring med en kornett eller en s.k. ficktrumpet. Med trumpeten kan du spela i blåsorkestern Abbba.

Ålder: 7 år och uppåt, även vuxna.
Plats: Sandels.

Trombon eller dragbasun
Trombonen är allt från en bullersam bråkstake till en sentimental serenadsolist. Trombonen liknar trumpeten men istället för att trycka på ventiler används draget för att ändra tonhöjden. Som barn kan du börja med trumpet eller tenorhorn. Ett annat namn för trombon är dragbasun.

Ålder: 7 år och uppåt, även vuxna.
Plats: Sandels.

Barytonhorn, tenorhorn
Hornen har en mustig, men mjuk klang. Tillsammans med tuban är de orkesterns bas. Barytonhornet och tenorhornet liknar tuban, men är mycket flinkare än sin storebror.

Ålder: 7 år och uppåt, även vuxna.
Plats: Sandels.