Porks utbud i musikinstitutet

Pork kallas den inriktning där det musikaliska innehållet i studierna hämtas i första hand från pop- och rockmusikens, jazzmusikens och de olika etniska musikstilarnas område. I dagligt tal brukar inriktningen gå under namnet rytmmusik eftersom de rytmiska elementen spelar en central roll.

Ett gemensamt drag i rytmmusiken är förutom rytm improvisationen. Själva musiken har motsvarande lagbundna uppbyggnad som traditionell västerländsk konsertmusik, men improvisationen ges stor plats i själva uppförandet. Också harmoniken inom rytmmusik har en karaktäristisk terminologi som skiljer sig från den som används inom traditionell västerländsk musik.

Rytmmusiken återspeglar den bild som allmänheten har fått via medierna om musikindustrin. Undervisningen i rytmmusik tar ändå fasta på traditionens betydelse så att eleverna skall få en så mångsidig bild som möjligt av rytmmusiken i ett historiskt perspektiv.

Pork följer i undervisningen de nivåprovsrekommendationer som har utarbetats av Finlands musikläroinrättningars förbund (SML – FMF). För att trygga kvaliteten i undervisningen och framförandena bör läraren i programvalet till nivåproven prioritera de musikstilar som läraren och nivåprovsnämnden har specialkunskap i.

En gemensam nämnare för undervisningen är att de instrument som används ofta kräver elektronisk förstärkning, eller där elektronikens inverkan är en väsentlig del av ljudproduktionen. Också sångundervisningen utgår från att ljudförstärkningen är en avgörande del av själva framförandet.

PORK – inriktningen för rytmmusik
Utbudet

Elgitarr och gitarrgrupper
Elgitarren är ett centralt bandinstrument i rytmmusik. Med elgitarr kan du både ackompanjera och spela solo i många musikstilar. Elgitarrens sound kan varieras i all oändlighet vilket har bidragit till att det finns ett stort antal elgitarrstjärnor i musikvärlden. I gitarrgrupperna kan du välja mellan akustisk- och elgitarr. Du får spela både i grupp och enskilt.
Ålder: 7 år och uppåt, även vuxna.
Plats: Sandels

Elbas
Visste du att elbasen är bandets ryggrad? Kom och lär dig spela svängande basriffer! Vi bekantar oss med olika baskomp och spelar pop- & rockklassiker från olika årtionden.
Ålder: 7 år och uppåt, även vuxna.
Plats: Sandels

Piano och pianogrupper
Lär dig att spela rytmmusik på piano. Bli bekant med hur man kompar och spelar solon med ett eget grepp och sound. I pianogrupper får du spela både i grupp och enskilt. Tillsammans bildar vi i ett keyboardband.
Ålder: 7 år och uppåt, även vuxna.
Plats: Sandels

Showkören Sing It Out Loud
Ålder: 16 år och uppåt.
Plats: Sandels

Trummor
Trummorna är bandets hjärta och motor. Trummisens roll är att ge musiken en rytmisk energi som får publiken att jubla.
Ålder: 7 år och uppåt, även vuxna.
Plats: Sandels

Saxofon
Många av jazzens stora namn har varit saxofonister. Soundet påminner om människorösten vilket gör att du kan uttrycka dig väldigt personligt på saxofon.
Ålder: 7 år och uppåt, även vuxna.
Plats: Sandels

Popsång
Ålder 12 år och uppåt, även vuxna.
Plats: Sandels